• Defensa a ultrança de la llei d'avortament de 2010

   Finalment, el PP ho ha aconseguit. Gràcies a la majoria absoluta de què gaudeix ha entrat al Congrés una iniciativa que pretén modificar la llei de l’any 2010 d’interrupció voluntària de l’embaràs, que va permetre ampliar els drets de les dones sobre el seu propi cos i, en particular, els drets de les dones menors d’edat. Llei que, altrament, fou possible perquè va existir, des del primer moment, un pacte de ferro entre el PSOE, IU-ICV i Esquerra. Al cap de cinc anys podem afirmar que s’ha aconseguit reduir el nombre d’avortaments entre els joves i també cal fer remarca que, malgrat que el text legislatiu reconeix la capacitat de les menors de 16 i 17 anys d’interrompre l’embaràs, la gran majoria ho fan acompanyades de llurs pares i mares.

 • La hipocresia de PP i PSOE davant del genocidi armeni fa angúnia

  “Genocidi armeni” és el terme habitualment utilitzat per fer referència a la deportació massiva i mort de quasi un milió de civils d’aquest poble durant els anys previs i posteriors a la Primera Guerra Mundial per part del govern turc. De fet, en iniciar-se el conflicte bèl•lic, el Regne Unit, França i la mateixa Rússia ja advertiren als anomenats “Joves Turcs”, que dirigien el govern, que eren responsables d’un crim contra la humanitat . Després de la guerra, tribunals de postguerra turcs sotmeteren a judici els “Joves Turcs” i el genocidi fou reconegut per part dels oficials i per la presentació de proves recopilades per EEUU, Alemanya i Regne Unit.

 • Esquerra, el model espanyol d'impunitat i el procés constituent (i III)

  El republicanisme català ha estat present en totes les demandes i exigències fetes a l’Estat espanyol per tal de poder enterrar el model espanyol d’impunitat. Hem mantingut que totes les societats democràtiques, si volen enfortir-se per tal d’encarar els reptes d’un  segle XXI ple d’incerteses per als demòcrates, ha de saber metabolitzar el passat en clau de superació ii depuració dels Crims contra la Humanitat comesos pel Franquisme. Lamentablement, en força ocasions ens hem sentit força sols, com ara quan el govern socialista aprovà la ignominiosa Llei de la Memòria amb el suport de IU, PNB i CiU.

 • Esquerra i el model espanyol d'impunitat: propostes compartides amb republicans espanyols (II)

  Algunes mesures que hauria d’endegar l’Estat espanyol, si tingués voluntat de convertir-se en una democràcia madura, bo i enterrant la impunitat. 1. Ratificar la Convenció de Nacions Unides de 1968 sobre la imprescriptibilitat dels crims de guerra i dels crims de lesa humanitat. 2. Declarar per llei la nul•litat de totes les accions legals del règim franquista, tot fent menció expressa a la Resolució de les NNUU sobre el règim franquista de 1946. 3. Declarar la nul•litat dels judicis penals i militars per arbitraris i il•legals.

 • Esquerra i el model espanyol d'impunitat: un nou document Nizkor (I)

  Des de la coherència  dels republicans catalans que, malgrat haver votat la investidura  de  Rodríguez Zapatero  perquè es comprometé a reparar les víctimes del Franquisme, fórem l’únic partit polític que votàrem negativament la Llei de la Memòria perquè no reconeixia jurídicament les víctimes, volem donar suport a la carta pública que ha presentat  el prestigiosos advocats de l'Equip Nizkor, amb seu a Bèlgica, en la mesura que coincideixen, llurs pensaments, amb el que sempre ha defensat Esquerra Republicana.

 • Els republicans i el trident pervers de lleis espanyoles: 3r. noves mesures antiterroristes

  «Todo el que proteste será un criminal […] Cualquiera que se resista, un terrorista será». No sé si recordeu aquest fragment d’una cançó de La Polla Records, però  crec que reflecteix de totes totes el que PP i PSOE ha acordat i pactat amb les noves mesures antiterroristes. Perquè, com molt bé recorda Amnistia Internacional, el respecte als Drets Humans no és un obstacle per a la seguretat. Al contrari, és el camí per aconseguir-la. El que és inacceptable és que es violin els Drets Humans en una suposada lluita antiterrorista, tot negant fins i tot el debat de les causes dels orígens de la violència.

 • Els republicans i el trident pervers de lleis espanyoles: 2n. la Llei Mordassa

  Salvador Allende i Víctor Jara passaran a la història per ser dues de les primeres víctimes mortals del neoliberalisme. De fet, des d’aleshores, al  neoliberalisme, li ha calgut  grans dosis de violència i repressió per imposar-se arreu. A casa nostra, amb el desballestament de l’Estat de dret, social i de benestar que havia permès socialitzar un xic la riquesa.  El govern del PP sap perfectament que, per tal d’aplicar les tesis neoliberals ,  és imprescindible dotar-se de les eines adients per controlar la indignació i la rebel·lia ciutadana, raó per la qual  cal retòrcer la democràcia, bo i limitant la llibertat d’expressió, de manifestació i de reunió i institucionalitzant l’estat policial.

 • Els republicans i el trident pervers de lleis espanyoles: 1r Codi Penal

  Amb el rebuig republicà, la setmana passada el PP va fer el cim de la reacció: nou Codi Penal, llei mordassa i noves mesures antiterroristes. Anem a pams. Quant al Codi Penal, que quedi clar que es tracta d’una reforma encunyada des del populisme punitiu d’agreujament constant de les penes i captiu del sensacionalisme d’alguns mitjans.  Es tracta, dit ras i curt, d’una reforma que significa un retrocés en drets i llibertats enorme  en incorporar la supressió de les faltes, és a dir un enduriment del sistema penal, introdueix la cadena perpètua i, a més, introdueix mesures de seguretat que restaran desvinculades de la pena.

 • Denunciem els qui, derrotats a les urnes, volen enterrar Maduro amb violència

  Davant del suport de Rajoy als colpistes veneçolans, els  republicans catalans (i els nacionalistes gallecs, i els independentistes bascos i IU) volem que el Congrés dels Diputats rebutgi les accions violentes que han generat els sectors de l’oposició veneçolana durant els anys 2013 i 2014 amb l’objectiu de fer caure un govern democràtic, elegit pel poble. I volem, també, que el parlament espanyol manifesti  la solidaritat amb les víctimes del procés d’inestabilitat que ha provocat qui no accepta el resultat de les urnes.

 • Des d'avui, els toros més a prop de ser reintroduïts a Catalunya

  El ministre Wert ho ha deixat clar des del primer dia. El seu objectiu rau a aconseguir que els toros siguin declarats patrimoni cultural immaterial per part de la per UNESCO. Perquè tal com ha deixat dit fa pocs dies “los toros son cultura desde la Dehesa a la plaza”. Tanmateix, , per tal de fer possible aquest objectiu, li cal superar un gran escull: aconseguir superar l’abolició de les “corridas” que comportà l’aprovació de la llei catalana. Es evident, que aquesta situació li va suposar un impediment majúscul en la mesura que pwer primera vegada un parlament (el català) legislava amb criteris animalistes contra una manifestació evident de crueltat cap als animals.

 • Congrés demà dirà SI o NO als bitllets business i a altres despeses sumptuàries

  Demà el Congrés del Diputats en sessió plenària s’haurà de mullar sobre un seguit d’iniciatives d’Esquerra Republicana sobre transparència i control de la despesa pública dels càrrecs de l’administració i electes. En aquest sentit, allò que es posarà a votació és la supressió dels cotxes oficials (llevat dels necessaris per garantir la seguretat de les persones), fer pública la despesa detallada de les targetes de crèdit, l’establiment d’una aplicació estricta de les dietes i altres retribucions extrasalarials que, segons la nostra opinió, haurien de ser individualment justificades a través de factura, tot indicant-hi la raó o motiu i la despesa desglossada per conceptes i avalada per la institució que la paga.

 • El gran perill de les religions a l'escola

  Les religions a l’escola ens faran mal com a país! Les societats globalitzades, en què desgraciadament més aviat coexisteixen que no pas conviuen orígens culturals tan diversos i tantes religions, esdevindran un carame per a la reacció. Una gran oportunitat per al poder d'anar creant escenaris en què  sigui possible utilitzar les religions empeltades a les noves generacions  per externalitzar la gestió del conflicte social. De fet, ja està passant en societats europees que crèiem més avançades! Per això sorprèn que, a casa nostra, ens distreguin i alimentem  la polèmica arran de la incorporació curricular que els nens resin a classe de religió.

 • Pot semblar llarg, però és a tocar

  De vegades pot semblar que el camí no fa baixada, però no és cert. El que estem fent a Catalunya, el que està protagonitzant la societat catalana és extraordinari. Cert també que no és pas cosa senzilla fer possible un escenari que permeti construir un nou país i començar de nou per tal de bastir un Estat, la nostra República, que possibiliti socialitzar la riquesa i gaudir d’una democràcia d’excel•lència en la qual els poders polítics no estiguin supeditats als poders financers.

 • Tancar ANOVO-Euroterminal per endur-se la telefonia mòbil a Madrid

   Volen el Mobile World Congress a Madrid, que ningú no s’enganyi! Tot i que el govern espanyol parla a dojo de recuperació econòmica i de racionalitat en la política industrial, els fets ens demostren dia a dia, desgraciadament, que tot ho fien a la improvisació (els resultats són calamitosos per als treballadors de tantes i tantes empreses al llarg del país arran de la  incompetència d’un ministeri d’indústria que no es planta davant de les transaccionals que deslocalitzen, tot exigint el rescabalament dels beneficis públics rebuts a manera de subvencions, quan no és ell mateix que estimula el procés de recentralització de l’activitat econòmica.

 • Dia Mundial Càncer, sí. Subcomissió al Congrés, també

  Hem sol·licitat, avui dia 4 de febrer Dia Mundial del Càncer, la creació al Congrés dels Diputats d’una Subcomissió d’estudi de les causes del càncer i les mesures a emprendre per a prevenir-lo. El fet és preocupant, tal com ha fet avinent la presidenta de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, que preveu que la incidència del càncer a l’Estat espanyol enguany serà de 227.076 casos nous. De manera que es confirma una tendència creixent que ens porta a afirmar que una de cada dues persones que avui neixen serà diagnosticada de càncer.