Les víctimes de Mauthausen presents en el debat constituent

Ahir a Riells vam retre homenatge als republicans i republicanes deportats als camps d'extermini nazi, bo i dipositant un ram de flors al monòlit que l'any 2008 s'inaugurà a l'abadia de Sant Martí de Riells en el marc d'unes jornades organitzades per l'ajuntament republicà en col.laboració amb l'Amical Mauthausen i amb la participació de l'ex-presidenta Rosa Toran.
No és casual que un acte d'aquesta mena se celebrés a Riells. Allà fou on, gràcies al compromís cívic i polític de qui en fou rector, Pere Ribot i Sunyer, els deportats que retornaren van celebrar-hi les primeres reunions clandestines amb la finalitat de fundar una associació (la futura Amical) que reunís els ex-deportats. Desgraciadament, l'Amical no fou legalitzada fins a l'any 1978, la qual cosa evidencia la crueltat i el vergonyant comportament de les autoritats franquistes fins i tot durant la Transició.
Instal.lats ja en el segle XXI, descobrim amb terror que la bèstia que crèiem enterrada set metres sota terra des de Nuremberg, reviu i fins i tot en societats democràtiques madures conforma majories parlamentàries, raó per la qual esdevé fonamental la tasca de prevenció i de memòria fetes per l'Amical, per totes les entitats memorialistes, per part dels ensenyants i per part també dels moviments compromesos amb els drets humans i els principis de justícia universal.
I renovem el compromís de combatre el govern espanyol, que ha enterrat la justícia universal amb les darreres reformes legislatives i es nega a reconèixer jurídicament les víctimes del Franquisme i diu no de forma repetida a assumir les responsabilitats que li pertoquen quant a la deportació dels exiliats als camps nazis.
I així ho hem pogut comprovar fa poques setmanes arran d'una iniciativa d'Esquerra Republicana que ho plantejà, bo i fent coincidir el debat en el plenari amb el setantè aniversari de l'alliberament del camp de Mauthausen.
L'Estat espanyol s'hi nega! En conseqüència, caldrà fer-ho des de l'estat català, des de les institucions de la República. Sortosament, gràcies a l'esforç de tanta gent en els darrers decennis, el silenci o l'oblit que van voler imposar-nos ha fracassat, per la qual cosa podem sentir-nos ben orgullosos d'haver garantit que, en el debat constituent que obrirem en els propers mesos, la qüestió de les víctimes serà present. No podrà defugir-se!